Vijftigers en zestigers eisen vandaag een bijzondere plaats op in de marketing. Ze vormen een niet te verwaarlozen groep consumenten waartoe één op vier Belgen en Nederlanders behoort.

Ze zijn de eerste generatie die opgroeide met popcultuur en een tv. De helft van hen nog aan de slag, de rest genietend van la vida señora.

Ze voelen zich als dertigers met extra jaren ervaring op de teller. Ondanks een rug of knie die af en toe protesteert en een bloeddruk aan de hoge kant, staat hun geluksbarometer op mooi weer.

De kinderen het huis uit, de hypotheek af betaald en aan het einde van de maand nog wat centen op de rekening. Het was ooit anders. Arm leven om rijk te sterven geldt niet langer voor deze generatie vijftigers en zestigers.

Hoewel de maatschappelijke impact van de vergrijzing onmiskenbaar is, biedt diezelfde vergrijzing de economie ook een heleboel kansen.

Dit boek brengt het verhaal van de nieuwe vijftiger en zestiger, en bij uitbreiding zelfs zeventiger, met de levensstijl, het consumentengedrag, de noden en verwachtingen die deze nieuwe levensfase met zich mee- brengt.

Onmisbaar voor wie de babyboomer en de eerste generatie X’er wil bereiken met zijn marketing- en communicatieconcepten.

 HIER online te koop

Het boek verschijnt in april 2018.

• Onmisbaar bij product- en servicedesign en marketing- en communicatiecampagnes voor de babyboomer.

• Doorprikt hardnekkige mythes.

• Onderbouwd met facts en figures en geïllustreerd met inspirerende voorbeelden.

Filip Lemaitre, volbloed babyboomer, startte in 2017 met The Silver Ones, een research en consulting platform met een focus op 50+ marketing en communicatie. Hij geeft lezingen, adviseert en inspireert bedrijven.

 

"

Nu lifestyle meer en meer generaties overstijgt, vervagen de verschillen tussen leeftijdssegmenten. Vijftigers en zestigers doen er immers alles aan om langer jong te blijven en weigeren koppig om zich oud te gedragen.

Het gedrag eigen aan een jongere generatie wordt overgenomen door oudere generaties. Zag je rond de eeuwwisseling enkel jongeren met oortjes en een mp3-speler rondlopen, dan staat daar vandaag niet langer een leef tijd op.

Evolueren we dan naar een uniforme lifestyle los van generaties? Zo ver laten jongeren het niet komen. Telkens als een oudere generatie iets te veel op hun terrein komt, reageren ze met een nieuwe trend en slaan ze een nieuwe kloof die weer overbrugd moet worden.

Tot zolang zie je op de festivalweide vijftigers en zestigers schouder aan schouder met jongeren staan. Ze dragen kledingstukken waarmee ook dertigers, veertigers en soms zelfs twintigers rondlopen. Heren van vijftig en meer die plots onder hun maatpak voor een T-shirt kiezen in de plaats van hemd en das, zijn hiervan een mooi voorbeeld.

Is leeftijd dan niet langer een criterium waarmee marketeers rekening kunnen houden in hun segmentatiemodellen? Toch wel. Elke nieuwe levensfase – die in veel gevallen samengaat met een nieuwe sociale en economische context – creëert nieuwe noden, behoef ten en verwachtingen.

Maar dat betekent nog niet dat de leef tijd van die doelgroep daarom expliciet vermeld moet worden. Zag jij al ooit een campagne voor 30+ of 40+? Neen, maar wel campagnes voor bijvoorbeeld jonge ouders – die in veel gevallen dertigers zullen zijn. Wie haalt het dan in zijn hoofd om dit wel te doen voor vijftigers en zestigers?

Marketeers moeten vooral op zoek naar welke meerwaarde ze kunnen bieden voor die 50+ klant, een meerwaarde die in bepaalde gevallen ook klanten onder de 50 zal aanspreken. Inzicht in de nieuwe levensfase van de vijftiger en zestiger is hierbij het uitgangspunt, net als kennis van de psychologie van het verouderen – net datgene waaraan deze groep mensen een hekel heeft.

"

Hans Maertens, Gedelegeerd bestuurder van VOKA

 

Na het lezen van dit boek, ben ik zeker. Ook ik ben (net nog) een silver one. Ik heb mezelf, mijn gezin, familie en vrienden, mijn werk en collega's herontdekt. Ik las mijn eigen geluk en vruegde mijn zorgen en bekommernissen.
Ik beleefde mijn vrije tijd en hobby's mijn mediagedrag en stilaan mijn fysieke beperkingen. Maar bovenal zijn de silver ones een echte plusgeneratie. Wij hebben het voorrecht maar ook de opdracht om alles uit dit mooie leven te halen. En marketeers weten dat als geen ander. Ze spreken ons niet alleen aan als consument maar ook als zoveel meer.'

Mimi Lamote, CEO Mayerline

 

In dit boek maak je kennis met de nieuwe generatie vijftigers, zestigers en meer en meer ook zeventigers voor. De eerste generatie die opgroeide met jongerencultuur en een nieuwe lifestyle introduceerde voor de levensfase waarin zij zich vandaag bevinden.

Deze silver ones zoals ze in het boek genoemd worden, vallen vandaag nog maar al te vaak buiten het vizier van de marketeer, retailer, product- en service designer. Het boek biedt inzicht in hoe je deze nieuwe consument kan bereiken, betrekken en bedienen. 

fragment

The Silver Ones - Do's & don'ts voor 50+ marketing in de pers

-  Door vast te houden aan hun looprekjesmarketing lopen merken gigantische marktaandelen mis. Bloovi 07/08/2018

Boss Book: The Silver Ones. Evi Driesen blog. 04/08/2018

- "Vijftigers en zestigers hangen aan de elastiek van de jongerencultuur tot hij springt". MM 02/09/2018